Domů

Ze života dospěláka

Počet návštěv

mod_vvisit_counterDnes14
mod_vvisit_counterVčera25
mod_vvisit_counterTento měsíc559
mod_vvisit_counterCelkem129850
Czech English Italian Polish Russian Spanish
Umělecký maratón 2009 PDF  Array Tisk Array

 
                          Pardubický deník - listopad 2009
 
                       5. VÝCHODOČESKÝ UMĚLECKÝ MARATÓN

  
Východočeské středisko Obce spisovatelů (VSOS) pořádá Umělecký maratón letos již popáté. Klade si za cíl přibližovat veřejnosti nejen literaturu a poezii východočeských spisovatelů a básníků, ale i výtvarnou a hudební tvorbu svých členů. Za 6 let své existence se členská základna rozrostla na 130 členů.  Program Uměleckého maratónu čítá  desítky akcí – autorská čtení a besedy ve školkách, školách, knihovnách i kavárnách, vernisáže, výstavy, literárně-hudební večery, loutková a divadelní představení.
 
Vtipným, krátkým projevem v historickém sálu Magistrátu města Pardubice a přípitkem na zdar akce odstartoval primátor Jaroslav Deml 1. 10. 2009 podzimní maratón. Pozvání předsedkyně VSOS Marcelly Marboe do východních Čech přijal Jan Cimický a Petr Prouza.  Známí literáti zpříjemnili podvečer neformálním vyprávěním s osobitým humorem i četbou z vlastní tvorby.
 
   Novinkou letošního ročníku je literární a výtvarná soutěž pro děti a mládež s názvem „Střípky“.Vyhodnocení a předání cen mladým talentům proběhlo ve čtvrtek 22. 10. v přeloučské Záložně pod patronací Města Přelouč. Překvapivě se do soutěže přihlásily děti  až z Prahy, a dokonce i z Moravy. Vítězné práce budou otištěny v příštím bulletinu KRUH.
 
  Dětem a mládeži je určen i nový sborník „17 – sedmnáct východočeských autorů literatury pro děti“, který v nádherném pseudorenesančním sále Záložny pokřtila starostka Irena Burešová. Říkanky, hádanky, jazykolamy, pohádky a povídky dokreslují vskutku originální barevné ilustrace dětí z mateřských a základních škol. Večer končil přátelským setkáním autorů a hostů u rautového stolu.
 
  A konečně přišla i chvíle na prohlídku obrazů Jarmily Jiravové, Jiřího Škody, vítězných  dětských prací či fotografických momentek Karla Havlíčka.
Nedočkavě jsem doma prolistovala zakoupený sborník. Věřím, že nejen hádanky Marty Urbanové zaujmou malého i velkého čtenáře. Idea akce „Celé Česko čte dětem“ je vlastní i východočeským autorům - čtenářem se nikdo nerodí, čtenáři musíme ukázat cestu…
 

                                               Nemám zámek, ani dluhy,
                                               mám jen vějíř barvy duhy
                                               a korunku jako král,
                                               i můj háv by kdekdo bral.
                                               V kleci bych si krásný šat
                                               mohl jenom pomačkat.
                                               Přesto bývám pro svou pýchu
                                               jako mnozí lidé k smíchu.

 

Jaroslava Paštiková
Členka VSOS
 
         
 
                               
 
           .............................................................................  
 
                              zpět na seznam článků
 

 

 
, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting